Endüstri 4.0 ve akıllı fabrikalar - Aytaç Yıldız (Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2018)
Modern sanayi gelişimi birkaç yüz yıldır sürmüş ve günümüzegelinceye kadar üç büyük sanayi devrimi ortaya çıkmıştır. Şu an ise Endüstri4.0 olarak adlandırılan dördüncü sanayi devrimine girilmiştir. Endüstri 4.0, birbirleriylehaberleşen, sensörlerle ortamı algılayabilen ve veri analizi yaparak ihtiyaçlarıfark edebilen robotlarla üretimi devralıp; daha kaliteli, daha ucuz, daha hızlıve daha az israf yapan bir üretim yapmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, Endüstri 4.0,modüler yapılı akıllı fabrikalarda siber fiziksel sistemler ile fizikselişlemleri izleyerek nesnelerin birbirleriyle ve insanlarla iletişime geçmesineizin verir ve bunun sonucu olarak merkezi olmayan işbirlikçi kararlarınverilmesini sağlar. Günümüzdeki rekabet ortamında işletmelerin varlıklarınıkoruyabilmeleri ve sürdürebilmeleri için Endüstri 4.0’ı organizasyonlarınauygulaması kaçınılmaz olmuştur. Bunun için de Endüstri 4.0 kavramının ve temelolan paradigmalarının çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Bundan dolayı bu çalışmada,Endüstri 4.0 ve temel paradigmaları açıklanmış, akıllı fabrikalar hakkındabilgi verilerek genel bir değerlendirme yapılmıştır.