Zmena kompetencie podĺa novelizácie ústavy roku 2001 a jej uplatnenie v konaní pred ústavným súdom Slovenskej republiky - Ján Drgonec (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 2002)
Ústavný súd SR sa zriadil ústavným zákonom SNR č. 7/1991 Zb. o Ústavnom súde Slovenskej republiky a podrobnejšie sa následne upravil zákonom č. 8/1991 Zb. o organizácii Ústavného súdu Slovenskej republiky a o konaní pred ním. Ústavný súd SR sa podĺa tejto úpravy vytvoril, ale nevznikal. Naozaj vznikal až na základe Ústavy Slovenskej republiky schválenej 1. septembra 1992. Podrobnosti o jeho činnosti ďalej ustanovil zák. č. 38/1993 Z.z. o organizácii Ústavného súdu Slovenskej republiky, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov.