İnfertil kadınlarda aile içi şiddet ve kaygı düzeyleri - Sevil ŞAHİN; Kevser İLÇİOĞLU; Alaettin ÜNSAL (Cukurova Medical Journal, 2018)
maç: İnfertil kadınlar arasında aile şiddet sıklığının saptanması, ilişkili bazı değişkenlerin incelenmesi ve anksiyete düzeyinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışma süresince hastanenin infertilite polikiliniğine başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 774 kadın (%88.1) çalışma grubunu oluşturmuştur. Çalışmanın amacına uygun olarak literatürden faydalanılarak hazırlanan anket form, yüz yüze görüşme yöntemi ile araştırmacılar tarafından dolduruldu. Son 1 yıl içinde aile içi şiddet türlerinden en az 1 tanesine ve en az 1 kez maruz kalanlar “aile içi şiddet öyküsü” var olarak kabul edildi. Anksiyete düzeyinin değerlendirilmesinde ise BeckAnksiyete Ölçeği kullanıldı.Bulgular: Çalışmamızda infertil kadınlardan 116’sı (%15) aile içi şiddete maruz kaldığını bildirdi. En çok görülen aile içi şiddet tipi %56.1 ile duygusal ve %21.9 ile cinsel cinsel şiddet idi.B u çalışmada 25 yaş ve üzeri olanlarda, lise ve üzeri öğrenim düzeyine sahip kadınlarda, çalışmayanlarda, sigara-alkol alışkanlığı olanlarda, obez olanlarda, birden fazla evlilik yaşayanlarda, ilk evlenme yaşı 19 ve altında olanlarda, evlilik süresi 4 yıl ve altında olanlarda, primer infertil olanlarda,  infertilite süresi 2 yıl ve daha az olanlarda, ailesinde infertilite öyküsü olanlarda aile şiddet maruziyetinin daha fazla olduğu saptanmıştır. Aile içi şiddet öyküsü olan infertil kadınların kaygı düzeyleri anlamlı bir şekilde daha yüksek bulundu.Sonuç: İnfertil kadınlara yönelik aile içi şiddet, hem sosyal açıdan hem de kadın sağlığı açısından önemli bir sorundur. İnfertil kadınların varsa tedavilerinin sağlanarak çocuk sahibi olmaları onların ruh sağlıklarını olumlu yönde etkileyecektir.