ÖRGÜTLERDE YÖNETSEL ETKİNLİĞE ULAŞMADA YENİ BİR YAKLAŞIM: YARATICI LİDERLİK - Yeter DEMİR USLU (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2011)
Globalleşen dünyada işletme sahipleri ve örgütler yöneticiden çok lidere ihtiyaç duymaktadırlar. Yapılan araştırmalar, işletmeyi geleceğe taşıyan kişilerin liderler olacağını göstermektedir. Liderler bireylerin içindeki güçleri farklı yöntemlerle harekete geçirebilirler. Liderler öncelikle örgütün vizyonunu çalışanların değerleriyle uyumlu bir biçimde, onların değerleriyle çelişmeyen bir biçimde ifade etmekte ve vizyonun nasıl hayata geçirileceğine dair kararları çalışanlarla paylaşmaya özen göstermektedirler. Günümüz örgütleri özellikle de iş çevresi sürekli ve radikal değişimlerle kendini göstermektedir. Böyle değişken bir ortamda örgütler, yöneticileri olduğu kadar, tüm üyelerinin öğrenme potansiyellerini artırmak, günün gereklerine uygun bilgi ve beceriyle donatmak zorunda hissetmektedirler. Bu aşamada liderlik devreye girmekte ve çalışanları denetim mekanizmalarıyla bir yöne doğru itmek yerine, temel ihtiyaçlarını belirlemelerine, bu ihtiyaçları karşılamak için gereken enerjiyi kendilerinde hissetmelerine yardımcı olmaktadır. Bu çalışmada genel olarak liderliğin tanımı, sorumlulukları, misyon ve vizyon ile liderlik arasındaki ilişki, liderlik davranış tipleri (tarzları) üzerine odaklanmıştır. Ayrıca bir liderin ne gibi özelliklere sahip olması gerektiği anlatılarak, yaratıcı liderliğin günümüz örgütleri için önemi vurgulanmıştır. Bu amaçla, araştırma kısmında lider görünümlü bir kişiyle yapılan görüşme, sonuçları itibariyle değerlendirilip yorumlanarak, liderlik tarzlarının sadece teorik temelde kalmaması vurgulanmaya çalışılmıştır. Görüşme yapılan kişinin katkıları ile örnekler verilerek liderlik tarzları somut biçimde ele alınmaya çalışılmış, yaratıcı liderlik ile de ilişki kurulmuştur.