De besmittede og de skyldige - Louise Nyholm Kallestrup (Religionsvidenskabeligt Tidsskrift, 2012)
De katolske inkvisitorer i det 16. og 17. århundrede fremhævede i deres domsafsigelser, hvorledes troldfolk gjorde sig skyldige i kætteri. I Danmark sås blandt teologer ligeledes en fordømmelse af trolddom som vrangtro. Men i Danmark havde kirken begrænset indflydelse på den praktiske håndtering af trolddomsprocesserne. Denne artikel undersøger, hvorledes kætterbegrebet kan spores, og hvilken betydning det antager, fra teolog til lovgivning og videre til retssagerne. Gennem en kulturhistorisk analyse af teologiske skrifter, øvrighedens indsats for at udrydde trolddommen og retssager for trolddom, konkluderer artiklen, at en undersøgelse af kætterbegrebet medvirker til at afskrive dikotomien lærd-almue, og lægger i stedet op til en videre undersøgelse af en trikotomi bestående af teolog-lovgivning-ret.