Źródła wiedzy w różnych fazach cyklu życia klastra: przykłady z branży meblarskiej we Włoszech i w Polsce - Wojciech Dyba; Tadeusz Stryjakiewicz (Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 2019)
Klastry – przestrzenne koncentracje powiązanych ze sobą przedsiębiorstw i instytucji w wybranych branżach gospodarczych – znane są w literaturze jako miejsca umożliwiające tworzenie i rozpowszechnianie specjalistycznej wiedzy. Artykuł przedstawia wyniki badania porównawczego dotyczącego źródeł wiedzy dla firm na obszarze dwóch klastrów meblarskich znajdujących się w różnych fazach cyklu życia, określanych na podstawie wskaźników zatrudnienia, produkcji i eksportu. Pierwszym analizowanym przykładem jest klaster w Livenzie, położony na obszarze tzw. Trzecich Włoch, należący do dojrzałych, drugim – kępińskie zagłębie meblowe, które można zaklasyfikować jako klaster w fazie wzrostu. Badania ankietowe przeprowadzone w przedsiębiorstwach działających na tych obszarach pozwoliły wykazać, że firmy w klastrze dojrzałym – w zestawieniu z firmami w klastrze rosnącym – wykorzystują więcej różnorodnych i profesjonalnych źródeł wiedzy, takich jak: 1) firmy konsultingowe, 2) zatrudnianie nowych pracowników wnoszących do firmy aktualną wiedzę branżową, 3) szkolenia i działania instytucji publicznych. Wyniki te mogą stanowić wytyczną dla instytucji otoczenia biznesu oraz władz regionalnych na temat wspierania najbardziej pożądanych przez lokalne firmy klastrowe sposobów pozyskiwania nowej wiedzy.