ارزیابی اثرات تغییر‌اقلیم و تغییرکاربری‌اراضی بر پاسخ هیدرولوژیک حوزه‌ آبخیز اسکندری - معصومه بحری; محمدتقی دستورانی (جغرافیا و مخاطرات محیطی, 2017)
علاوه بر تغییر‌اقلیم، تغییر‌کاربری‌اراضی به عنوان یک عامل جانبی اثرات مهمی بر سیلاب دارد. لذا پیش-بینی اثر این دو پارامتر بر وضعیت سیلاب دهه‌های آتی، راهگشای مقابله با این پدیده خواهد بود. هدف از مطالعه حاضر پیش‌بینی وضعیت هیدرولوژیکی حوزه آبخیز اسکندری در دهه آتی تحت اثر تغییر‌اقلیم و تغییر‌کاربری‌اراضی می‌باشد. جهت بررسی تغییرات اقلیمی دهه 2020، برونداد مدل HadCM3 تحت سناریوهای A2 و B1 توسط مدل LARS-WG ریزمقیاس گردید. پس از بررسی تغییرات کاربری-اراضی گذشته، دو سناریو جهت پیش‌بینی تغییرات آن در آینده طراحی شد. در انتها با تغییر هایتوگراف بارش و کاربری‌اراضی در مدلHEC-HMS که برای دوره گذشته کالیبره و اعتبارسنجی شده، اثر تغییر اقلیم و کاربری اراضی بر سیلاب منطقه مطالعاتی مورد بررسی قرار گرفته شد. نتایج نشان دهنده افزایش 2/7 تا 9/10 درصدی بارش متوسط سالانه دهه 2020 می‌باشد. افزایش توأمان دمای حداقل و حداکثر منطقه مطالعاتی در تمامی ماه‌ها موجب افزایش 82/0 تا 02/1 درجه سانتی‌گرادی دمای متوسط سالانه خواهد شد. افزایش دبی اوج و حجم سیلاب در ماه‌های مارس، اکتبر و فوریه و کاهش آن در ماه آوریل پیش بینی شده است. به طوری که در صورت تغییر‌کاربری‌اراضی همراه با تغییر‌اقلیم این افزایش شدیدتر خواهد بود.