تأثیر پرتو گاما با دزهای پایین بر تحریک پاسخ به کشت بساک چند زادمون(1) گندم بهاره - بهنام ناصریان خیابانی; سیروس ودادی; نرگس نشان (مجله علوم و فنون هسته‌ای, 2003)
در این بررسی پاسخ به کشت بساک سه زادمون گندم بهارهء: تجن, آتیلا و جهش یافتهء روشن (R- 12) به تیمارهای مختلفی از پرتودهی گاما با دزهای کم مورد آزمایش قرار گرفت. سنبله‌های هر سه زادمون  با دزهای 2 و 3  گری پرتودهی شد. و بی‌درنگ در محیط کشت P4(2)    تغییر یافته حاوی 200 میلی گرم در لیتر گلوتامین, 15 درصد فایکل, 2 میلی گرم در لیتر 2,4-D  و 0.5  میلی گرم در لیتر کنیتین کاشته شدند. زادمون‌ها کال‌زایی و گیاه‌زایی متفاوتی نشان دادند. تیمار پرتودهی منجر به کاسته شدن صفات مورد مطالعه گردید. هر سه زادمون پاسخ ضعیفی به کشت بساک نشان دادند که این پاسخ نیز با انجام پرتودهی کاهش یافت. در شرایط تیمار شاهد, از کالوس‌های بدست آمده از کشت بساک به ترتیب, رقم آتیلا 90 درصد, تجن 67 درصد و جهش یافتهء روشن 46 درصد تولید گیاه سبز یا آلبینو کردند. امّا کال‌های حاصل از بساک‌های پرتودیده, هیچ گیاهی (سبز یا آلبینو) تولید نکردند. به طور کلّی پرتودهی گاما, ظرفیت کالوس زایی و باززایی را کاهش داد.