Zarys dziejów Ludowych Zespołów Sportowych w Zagłębiu Dąbrowskim (1945–1989) - Daniel Bakota (Sport i Turystyka, 2024)
Celem pracy jest ukazanie działalności Ludowych Zespołów Sportowych (LZS) na terenie Zagłębia Dąbrowskiego w latach 1945–1989.Pierwsze ogniwa LZS na tym obszarze powstały już w 1946 r. (m.in. Orzeł Bobrowniki, LZS Myszków i LZS Przemsza Siewierz). Zagłębiowska społeczność wiejska w omawianym okresie brała udział w wielu różnych inicjatywach sportowych, np. w konkursach siłacza wiejskiego, w turniejach szachowych o „Złotą wieżę” czy w świętach sportu wiejskiego. Spośród istniejących na terenie Zagłębia Dąbrowskiego klubów LZS najprężniej działającymi były LZS Myszków, a także LZS Sparta Będzin, LKS Kłos Olkusz i LKS Światowit Myszków. Najbardziej utytułowanym reprezentantem LZSMyszków w omawianym okresie był Bogusław Fornalczyk (kolarz). W 1960 r. wziął udział w XVII Letnich Igrzyskach Olimpijskich w Rzymie. Warto nadmienić, że w kolejnych latach (1961–1963) jeździł też w barwach LZS Sparta Będzin. Z kolei reprezentanci LKS Kłos Olkusz największe sukcesy odnosili przede wszystkim w akrobatyce sportowej (m.in. Beata Borowiec, Alicja Lach, Witold Majka i Agata Ostrowska) oraz w lekkoatletyce (m.in. Grażyna Kowina i Czesława Mentlewicz). Natomiast dla LKS Światowit Myszków, który specjalizował się w podnoszeniu ciężarów, medale zdobywali m.in. Dariusz Osuch i Henryk Rok.