Düzce İli Karasal Karbon Kapasitesinin Belirlenmesi - Ahmet Salih Değermenci (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2023)
Karasal ekosistemler içinde en önemli karbon havuzları ormanlardır. Özellikle orman alanlarındaki canlı biyokütle ve orman toprağı yoğun miktarda karbon depolamaktadır. Biyokütle miktarları meşcere tiplerinin hektardaki ağaç serveti verilerinden hareketle belirlenmektedir. Bu çalışmada biyokütle verisinin doğruluğunu artırmaya yönelik ağaç kapalılık yüzdesi haritası ile çakıştırılması yapılmış ve nihai biyokütle haritası elde edilmiştir. Biyokütle haritası ve topraktaki organik karbon miktarları da uydu görüntülerinden belirlenerek Düzce ilinin karasal karbon stoğu ortaya koyulmuştur. Çalışma alanında ağaç türü bazında en fazla biyokütle ve karbon birikimi Kn ağaç türünde ve toplam biyokütle ve karbonun yaklaşık ¾’ünü depoladığı belirlenmiştir. En düşük biyokütle ve karbon miktarı ise Düzce’deki yayılışı sınırlı olan Çm ağaç türünde tespit edilmiştir. Orman alanlarındaki toplam karbonun %69.7’si canlı biyokütlede depolanırken, %30.3’ü ise toprakta depolanmıştır. Orman dışı alanlardaki özellikle toprakta tutulan karbon miktarları da değerlendirildiğinde tüm karbonun %84.6’sı orman alanlarında depolanırken, %14.5’lik kısmı ise tarım alanlarındaki toprakta ve % 0.9’luk kısım da diğer arazi sınıflarında depolanmıştır. Orman ve orman dışı alanlar birlikte değerlendirildiğinde toplam depolanan karbon miktarının %41’i toprakta depolanırken, %59’u ise canlı biyokütle üzerinde depolandığı belirlenmiştir.