Uloga državnog odvjetnika u parničnom postupku - Dinka Šago; Rozana Domić (Zbornik Radova Pravnog Fakulteta u Splitu, 2013)
Ulogu državnog odvjetništva možemo sagledati kroz tri funkcije: progon počinitelja kaznenih djela, zaštita imovine Republike Hrvatske i svojevrsna zaštita ustavnosti i zakonitosti. U ovom radu autorice obrađuju njegovu ulogu u parničnim postupcima u kojima nadležno državno odvjetništvo zastupa Republiku Hrvatsku radi zaštite njenih imovinskih prava i interesa pred sudovima, upravnim i drugim tijelima. Poseban naglasak je stavljen na zastupanje temeljem punomoći pravnih osoba u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske, te na davanje pravnih mišljenja u određenim pravnim poslovima po posebnim zakonima i o pravnoj valjanosti pravnog posla o stjecanju ili otuđenju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske prije sklapanja tog posla.