РАСКАЖУВАЊЕТЕ ВОЛШЕБНИ ПРИКАЗНИ ВО СЛОВЕНИЈА ДЕНЕС - Моника Кропеј (EtnoAntropoZum, 2016)
Во Словенија денес луѓето раскажуваат волшебни приказни, првенствено од книгите, во текот на некои уметнички претстави како и во текот на некои празници, како на пр. Успение на пресвета Богородица. Како специјален тип на народно раскажување, волшебните приказни се зачувале само на определени места, особено по должината на границата, каде што понекогаш на прашањето дали сé уште сé сеќаваат волшебните приказни, понекогаш започнуваат да раскажуваат стории со пригодна волшебна сторија што им се случила ним.