Yaşlılarda Düşmenin Değerlendirilmesi: Huzursuz Bacak Sendromu ile Düşmeler Arasında İlişki Var mı? - Kamile Sılay; Hilal Özkaya; Sema Akıncı; Arife Ulaş; Bülent Yalçın; Ahmet Yalçın; Esin Öztürk; Merve Canbaz (Ankara Medical Journal, 2016)
Amaç: Düşme riski yaşlı hastalarda ileri yaşa eşlik eden komorbid hastalıklar nedeni ile yüksektir. Sensörimotor bir bozukluk olan huzursuz bacak sendromu (HBS) parestezi ve motor semptomlar ile karakterize olup uyku bozukluklarına yol açar. Bu çalışmanın amacı geriatrik hastalarda huzursuz bacak sendromunun düşmeler üzerine etkisini ve düşmelerle ilişkili diğer risk faktörlerini araştırmaktır.Materyal ve Metot: Çalışmamız kesitsel olup, 65 yaş ve üzeri hastaları kapsamaktadır. HBS tanısı Uluslararası Huzursuz Bacak Sendromu Çalışma Grubu, 2012 kriterlerine göre konulmuştur. Hastalar kapsamlı geriatrik muayene ile değerlendirilmiştir. HBS, geriatrik problemler ve düşmeler arasındaki ilişki binominal lojistik regresyon ile analiz edilmiştir.Bulgular: Çalışmaya toplam 70 hasta alınmıştır. Hastaların otuz yedisi kadın olup, %44.3’ü yaşlı bakım evinde kalmaktadır. Huzursuz bacak sendromu oranı %15.7’dir. Bir önceki yılda düşme oranı %24.3’tür. Komorbidite ve polifarmasi oranları sırasıyla %37.1 ve % 65.7’dir. Çalışmaya katılanların %21.4’ü günlük yaşam aktivelerinde (GYA) bağımlı bulunmuşken; %40’ında kalk ve yürü testi pozitiftir. Depresyon ve kognitif bozukluk tarama testleri sırasıyla %47.1 ve %38.6’sında pozitiftir. Huzursuz bacak sendromu, kalk ve yürü testi ile düşmeler arasındaki ilişki istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.041, OR=6.59 ve p=0.046, OR=6.31).Sonuç: Çalışmamız huzursuz bacak sendromunun yaşlı hastalarda düşmeler için bir risk faktörü olduğunu göstermiştir. Bu çalışma klinisyenlerin huzursuz bacak sendromunun bir düşme riski olabileceği konusundaki duyarlılığını arttıracaktır. Yaşlı hastalarda düşmelere sebep olan risk faktörleri araştırılıp, modifiye edilirken huzursuz bacak sendromu da göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca düşme ve pozitif kalk ve yürü testi ilişkisi de anlamlı bulunmuştur. Bu bağlamda kalk ve yürü testi düşme değerlendirmesinin önemli bir parçası olarak ele alınmalıdır.