Odpowiedzialność dostawcy usług cyfrowych w Krajowym Systemie Cyberbezpieczeństwa - Tomasz Proć (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2020)
W artykule autor przedstawia zagadnienie odpowiedzialności dostawców usług cyfrowych za naruszenie zasad cyberbezpieczeństwa. Omówione zostały obowiązki dostawców usług cyfrowych wynikające z przepisów ustawy o krajowym systemie cyberbezpieczeństwa w kontekście ochrony użytkowników oraz sankcje, jakie grożą dostawcom usług cyfrowych na gruncie tej regulacji. Poruszona została kwestia ochrony użytkowników usług cyfrowych z perspektywy przepisów ochrony danych osobowych oraz sankcje wynikające z tych regulacji. Autor analizuje również szczególną odpowiedzialność dostawców usług cyfrowych względem konsumentów.