GLIOMI NIZKEGA GRADUSA PRI OTROCIH IN ZDRAVLJENJE Z INHIBITORJI MEK – PRIKAZ PRIMERA - Urša Jenko; Milica Stefanović; Barbara Faganel Kotnik; Lidija Kitanovski (Slovenska pediatrija, 2023)

(untitled)
Gliomi nizkega gradusa (angl. low-grade gliomas, LGG) so najpogostejši primarni tumorji v osrednjem živčnem sistemu pri otrocih. Histološko so heterogena skupina možganskih tumorjev. Najpogostejši med njimi je pilocitni astrocitom. V njihovo patogenezo je med drugim vpletena signalna pot proteinske kinaze, aktivirane z mitogenom (angl. mitogen-activated protein kinase, MAPK), zato je iskanje učinkovitih tarčnih zdravil z malo neželenimi učinki osrednji predmet trenutnih raziskav. V prispevku predstavljamo klinični primer dečka z neoperabilnim LGG, ki je bil slabo odziven na uveljavljene sistemske oblike zdravljenja, zato smo se odločili za tarčno zdravljenje z inhibitorjem MEK.