Kaplinski joon ja Rummo sädemed. Struktuurivõrdlus / Kaplinski’s Line and Rummo’s Sparks: A Structural Comparison - Arne Merilai (Methis: Studia Humaniora Estonica, 2022)
Artikkel analüüsib Jaan Kaplinski ja Paul-Eerik Rummo luuletuste struktuuri visualiseeriva pragmapoeetika abil. Käsitlus lähtub Roman Jakobsoni loodud poeetilise funktsiooni lingvistilisest teooriast, mis tõlgendab luulet kui seotud kõnet. See tähendab keele paradigmavälja elementide projitseerimist kõne süntaksiteljele ehk keelevaramu parallelismide korrastatud suunamist värssidesse. Kaplinski tekstide semantiline kumulatsioon, mis koondub luuletuse kujundliku sõnumi kui juhtmotiivi ümber, ilmutab tavalisest suuremat paradigmaühtsust. Rummolik struktuur läheneb veelgi enam sünkroonilisele paradigmaväljale, millega kaasneb süžeelisuse tugevam fragmenteerumine. See võib viia nii narratiivi kui ka keelelise sidususe kohatise vaibumiseni.