Wielowymiarowa analiza społeczno-demograficznych aspektów wykorzystania Internetu - Alicja Grześkowiak; Agnieszka Stanimir (Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2015)
Celem artykułu było sprawdzenie prawdziwości hipotezy o zróżnicowaniu wykorzystania komputerów do posługiwania się Internetem w celach komunikacyjnych, zakupowych, rozrywkowych i informacyjnych. Analizowano różnice dotyczące osób należących do dwóch grup wiekowych: rozpoczynających i kończących karierę zawodową w latach 2003 i 2011. Ponadto w badaniu uwzględniono dodatkowe cechy społeczno-demograficzne: płeć, wykształcenie oraz miejsce zamieszkania. Dane zaczerpnięto z Diagnozy społecznej. Analizę przeprowadzono, korzystając z regresji logistycznej oraz analizy korespondencji. W wyniku przeprowadzonych badań potwierdzono zróżnicowanie w zakresie eksploatacji zasobów Internetu przez osoby starsze i młode, z uwzględnieniem pozostałych zmiennych.