Archeologické doklady každodenního života obyvatel hradu Cvilína v období středověku a raného novověku - Markéta Tymonová (Archaeologia Historica, 2013)
Soubor archeologických nálezů z hradu Cvilína obsahuje kromě stavebního inventáře, kolekce zemědělského a řemeslnického nářadí také širokou škálu nejrůznějších výrobků ze železa, barevných kovů, kosti, skla a keramiky, dokládající každodenní provoz feudálního sídla. Charakteristickou skupinu tvoří kolekce militárních součástí ochranné zbroje a jezdecké výstroje, jež souvisí s vojenským využitím jednoho z ústředních hradů opavského a od konce 14. století krnovského knížectví.