Специфіка показників фізичного розвитку дітей шкільного віку з порушенням зору - Bozhena Bukhovets; Halyna Dyshel (Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві, 2023)
Актуальність. Однією з найпоширеніших проблем, що призводить до інвалідизації дітей різного віку в усьому світі, є порушення зору. Науковці констатують, що в Україні проблеми із зором різного ступеня важкості мають 20 % дітей. У більшості випадків у дітей дисфункція зорового аналізатора пов’язана з порушенням функції очей, а не їх вадами. Мета дослідження – аналіз показників фізичного розвитку дітей із вадами зору. Методи дослідження – теоретичні (аналіз наукової й методичної літератури, теоретичний аналіз та уза- гальнення, системний аналіз), педагогічні (експеримент, обстеження), математичні. Результати дослідження. Результати наукового дослідження засвідчили, що значення показника маси тіла досліджуваних коливалися в діапазоні від 30,8 кг до 72,1 кг із середнім значенням у точці 47,87 кг та стандартним відхиленням – 11,71 кг (47,87±11,71). Довжина тіла досліджуваних варіювала в межах від 144,5 см до 165 см і в середньому становила (155,61±6,40) см. Показник обводу грудної клітки під час вдиху розподілений у діапазоні від 66 до 96 см із середнім значенням (81,14±8,25) см, на видиху – від 62 см до 93 см із середнім значенням (77,43±8,51) см. Висновки. У ході наукового дослідження отримано дані, які констатують, що в дітей 10–11 років із пору- шеннями зору виявлено певні перевищення маси тіла, обводу грудної клітини та низьку екскурсію між вдихом і видихом. Припускаємо, що такі показники можуть характеризувати малорухливий спосіб життя досліджуваних і недостатність фізичної активності протягом дня внаслідок зорової депривації.