SUMARTINSKA ONOMASTIKA - Petar Šimunović (Rasprave Instituta za Hrvatski Jezik i Jezikoslovlje, 1968)
Sumartinska onomastika razlikuje se od ostale onomastike na otoku Braču. Uz najstariju onomastiku nalazimo tu i jedan novi štokavski sloj. Sudar dvaju dijalekatskih sistema, domaće i doseljeno stanovništvo, klasifikacija prezimena, imena i nadimaka. Štokavski govor ikavskoga tipa s novoštokavskim osobinama pokazuje svoju ukorijenjenost u onomastičkoj građi, a iskonska čakavština modificira i obogaćuje antroponomastički fond štokavaca. Autor donosi antroponimijski rječnik mjesta s kulturnopovijesnim, topografskim i jezičnim bilješkama.