Stenoza aortică: ce tăinuiește fiziopatologia bolii? - Snejana Vetrilă; Lucia Mazur-Nicorici; Cristina Dodul; Iuliana Feghiu; Vitalie Moscalu; Minodora Mazur (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale, 2020)
Acest reviu literar aduce în vizor posibile noi strategii medicamentoase pentru tratamentul stenozei aortice prin prisma mecanismelor fiziopatologice care stau la baza patogeniei bolii. Bazat pe referințe bibliografice recente, reviul redă principalele mecanisme care stau la baza remodelării fibrocalcifice a cuspidelor valvei aortice și se axează pe rolul stresului mecanic, disfuncției endoteliale, reacției inflamatorii locale cu generarea de citokine pro-inflamatorii și pro-fibrotice, rolul fibroblaștilor și miofibroblaștilor locali. La finalul reviului sunt prezentate noile perspective de tratament a stenozei aortice pe baza similitudinii mecanismelor fiziopatologice ale bolii cu alte entități nosologice.