Avusturya’da Yaşayan Türkiyeli Göçmenlerin Medya Kullanımı Üzerine Bir İnceleme - Celal HAYIR (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 2016)
Avrupa’nın ana gündem maddesini bugün göçmenlik sorunu belirlemektedir. Avrupa’nın diğer ülkelerinde olduğu gibi, dünyanın çeşitli ülkelerinden göçmenlerin yaşadığı, çokkültürlü bir toplumsal yapıya sahip Avusturya’da göç olgusu ülke gündeminin ilk sırasında yer almaktadır. Göçmenler ve medya merkezli bu çalışmanın konusunu, Avusturya’da yaklaşık elli yıllık geçmişi olan Türkiye kökenli göçmenlerin medya kullanımı bağlamında kitle iletişim araçları ile olan ilişkisi oluşturmaktadır. Bu çalışma, Avusturya’da, Türkiye kökenli göçmenlerin geleneksel ve yeni medya araçlarında daha çok anadillerindeki yayınları mı, yoksa Almanca yayınları mı takip ettiklerini temel almaktadır. Çalışmada Türkiyeli kökenli göçmenlerin Avusturya’ya göçü ve konumu üzerine kısa bir değerlendirme yapılmaktadır. Göçmenlik olgusunun, medya ve entegrasyon başlığı altında çok kültürlü bir toplumda kitle iletişim araçlarının toplumsal entegrasyon konusundaki rolü ve önemine dikkat çekilmektedir.  Çalışmada ayrıca Avusturya medyasının genel hatlarıyla göçmenlere yönelik yayınları ve tutumu ayrı bir başlıkta incelenmektedir. Son olarak, bu araştırmanın asıl konusu olan Türkiye kökenli göçmenlerin Avusturya’da medya yayıncılığı ile olan ilişkisi ve medya kullanımı konusu, yayınlanmış iki raporun (“Mediennutzungsverhalten von Muslimen in Österreich”, “GFK Migranten und Fernsehen in Österreich”) verilerinden faydalanılarak değerlendirilmektedir.