Доступ до правосуддя цивільного позивача у кримінальному провадженні в умовах правового режиму воєнного стану: судова практика - K. Taranets; O. Kuchynska (Аналітично-порівняльне правознавство, 2023)
У даній статті авторка досліджує окремі аспекти сучасного процесуального законодавства України, а також судову практику національних судів крізь призму забезпечення права на доступ до правосуддя та правових гарантій отримання потерпілою особою відшкодування у кримінальному процесі в умовах правового режиму воєнного стану. Особливу увагу авторкою приділено окремим питанням судового імунітету держави агресора та процесуальної можливості пред'явлення цивільного позову про відшкодування шкоди у кримінальному провадженні відносно іншої держави, досліджено прикладну складову та здійснено аналіз проблем щодо відшкодування шкоди, заподіяної громадянам України в сучасних умовах правового режиму воєнного стану. Здійснено ретроспективний аналіз окремих процесуальних питань інституту судового імунітету держави агресора, а також досліджено практику Європейського суду з прав людини, наведено його правові висновки у цій частині. У результаті дослідження постанов Верховного Суду, авторкою сформульовано висновок про те, що наразі сформована стала судова практика, якою вирішено питання щодо судового імунітету держави агресора та відкрито можливість до пред'явлення вимог про відшкодування шкоди завданої потерпілим особам від кримінального правопорушення, в тому числі, шляхом пред'явлення цивільного позову у кримінальному процесі. Також, публікація містить аналіз актуальних нормативно - правових актів, щодо напрацювань і впровадження міжнародного компенсаційного механізму та регулювання реєстру збитків, формування компенсаційного фонду. За підсумками дослідження, авторкою зауважено, що в сучасних умовах побудова різних моделей, та запровадження нових механізмів відшкодування шкоди, потребує послідовного і комплексного підходу до модернізації та подальшого внесення змін у законодавство України.