Sınırda kişilik bozukluğunda serum ürik asit seviyeleri ve dürtüsellikle ilişkisi - Aslı Kazğan; Sevler Yıldız; Osman Kurt; Sevda Korkmaz (Cukurova Medical Journal, 2021)
Amaç: Çalışmanın amacı ilaç kullanımı olmayan sınırda kişilik bozukluğu (SKB) tanılı hastalardaki serum ürik asit seviyelerini incelemek ve bunun dürtüsellikle olabilecek olası ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya SKB tanılı 69 hasta ve 54 sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Tüm katılımcılara sosyodemografik veri formu, Barratt Dürtüsellik Ölçeği Kısa Formu (BDÖ-11) uygulanmıştır. Ardından tüm katılımcılardan açlık venöz kan örnekleri alınarak serum ürik asit düzeyleri çalışılmıştır. Bulgular: SKB tanılı hastalarda serum ürik asit seviyeleri, BDÖ-11 alt boyut ve toplam puanları ve BDÖ toplam puanı kontrol grubundan anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Serum ürik asit seviyeleri ile BDÖ-11 ölçek puanı arasında pozitif yönde anlamlı bir korelasyon olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu çalışmada, ilaç kullanımı olmayan sınırda kişilik bozukluğu tanılı hastalarda kontrol grubuna göre daha yüksek serum ürik asit seviyelerini bildirilmiştir. Çalışmanın bulguları SKB tanılı hastalardaki dürtüselliğin biyolojik temellere dayandırılması açısından örnek oluşturabilir. SKB hastalarında ürik asit seviyeleri ile ilgili ileride yapılacak olan uzunlamasına ve deneysel çalışmalar bizlere bu hastalardaki dürtüselliğin tanı ve tedavisi açısından alternatif bir yol gösterecektir.