İş Yeri Maneviyatının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılığa Etkisi - Selen Doğan; Tuba Bekiş (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2022)
Bu çalışmada iş yeri maneviyatının iş tatmini ve örgütsel bağlılığa etkisini tespit etmek amacıyla Niğde İli’nde inşaat, madencilik ve makine sektöründe faaliyet gösteren büyük işletme çalışanlarından anket yoluyla veri toplanmıştır. Araştırmada hipotezleri test etmek için hiyerarşik regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre iş yeri maneviyatı boyutlarından “iş yeri değerleri ile uyum” ve “anlamlı iş” boyutlarının içsel iş tatminini olumlu yönde etkilediği; “topluluk bilinci” boyutunun içsel iş tatminini etkilemediği; iş yeri maneviyatı boyutlarının tümünün dışsal iş tatminini olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca iş yeri maneviyatı boyutlarından “anlamlı iş” ve “iş yeri değerleri ile uyum” boyutlarının duygusal bağlılığı olumlu yönde etkilediği ve “topluluk bilinci” boyutunun duygusal bağlılığı etkilemediği; iş yeri maneviyatı boyutlarından “iş yeri değerleri ile uyum” ve “topluluk bilinci” boyutlarının devam bağlılığını olumlu yönde etkilediği ve “anlamlı iş” boyutunun devam bağlılığını etkilemediği; iş yeri maneviyatı boyutlarından “iş yeri değerleri ile uyum” ve “topluluk bilinci” boyutlarının normatif bağlılığı olumlu yönde etkilediği ve “anlamlı iş” boyutunun normatif bağlılığı etkilemediği tespit edilmiştir. Sonuçta iş yeri maneviyatının iş tatmini ve örgütsel bağlılığı kısmen olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir.