Методичний підхід до кластеризації інформаційних повідомлень в ході протидії інформаційно-психологічним впливам противника - Пєвцов Г.В.; Залкін С.В.; Сідченко С.О.; Хударковський К.І. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України, 2019)
У статті запропонований методичний підхід до кластеризації інформаційних повідомлень, викорис- тання якого під час виконанні заходів з протидії інформаційно-психологічним впливам противника дозво- лить прискорити виконання циклу Джона Бойда (петлі OODA – Observation, Orientation, Decision, Action). Для прискорення циклу OODA запропоновано паралельне виконання першого та другого його етапів. Мето- дичний підхід реалізує методи експертного оцінювання, кластерного аналізу, теорії множин та матриць і дозволяє виділити із загального масиву інформаційних повідомлень (меседжів) певний кластер, визначити ядро і центр кластеру, оцінити зв’язність повідомлень у кластері і визначати, у подальшому, способи ней- тралізації негативного інформаційно-психологічного впливу інформаційних повідомлень (меседжів) для ко- жного з кластерів.