Результати трансформацій у сфері машино-тракторного обслуговування колгоспного виробництва кінця 1950-х - початку 1960-х рр. - О. Ф. Нікілєв (Український селянин, 2014)
Розглянуто практично не досліджене питання соціальних результатів ліквідації машинно-тракторних станцій, здійснене в руслі Хрущовських реформ кінця 1950-х – середини 1960-х рр. Подано причини рішення керівництва ліквідувати МТС та передати її до колгоспів. Зазначено, що однією з гострих проблем була відсутність у колективних господарств можливостей оперативно викоритовувати сільськогосподарську техніку через належність її державним структурам і неможливість опертивного впливу на керівників служб та їхніх підлеглих, в підпорядкуванні яких вона перебувала.