Сучасний підхід до викладання дисципліни “Теорія і методика викладання лижного спорту” у вищих навчальних закладах - Людмила Володимирівна Чалій; Тетяна Валеріївна Козаченко (Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві, 2016)
Лижна підготовка в школі належить до основних вправ, які створюють умови для гармонійного фізичного розвитку. Сучасні освітні заклади майже не проводять цю роботу, при цьому втрачається можливість корисного зимового спорту й розваг. Автори висвітлили мету озвучити власний досвід підготовки майбутніх учителів фізичного виховання до уроків лижної підготовки. Проведенні анкетування й спостереження дають право стверджувати про доцільність ґрунтовних занять із лижної підготовки зі студентами для подальшого використання цих знань у роботі зі школярами. Запропоновано поряд із біговими лижами, що є більш традиційними в навчально-виховному процесі, обов’язково використовувати гірськолижні як сучасну, оздоровчу, популярну нині тенденцію.