Mervânî Hükümdarı Ebu Ali Hasan b. Mervân - Arafat Yaz (Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2020)
Mervânî Devleti, sınırları değişmekle beraber günümüzde Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu’nun bazı şehirleri ile Musul’a kadar uzanan alanı kontrol etmiştir. Devletin kurucusu olan Bâd b. Dostık öldürülünce Ebu Ali (380/990) onun yerine geçmiştir. Ebu Ali, hükümdar olduktan sonra Bâd’ın aksine komşularıyla barışçıl ilişkiler tesis etmiştir. Ebu Ali’nin bu politikası kendisinden sonraki hükümdarlar tarafından da benimsenmiştir. Ebu Ali, Hamdanî tehdidini bertaraf ettikten sonra Mervânî sınırlarının kuzey kesimi ile ilgili hesapları olan Bizans İmparatorluğu ile karşı karşıya gelmiş ve yapılan mücadelenin ardından aralarında barış anlaşması imzalanmıştır. Ebu Ali, halkına karşı hoşgörülü bir siyaset takip etmiştir. Bu tavrı, Meyyâfârikîn’de bazı sorunların büyümesinde etkili olmuş ve sonunda aldığı radikal bir kararla muhaliflerini oradan sürmüştür. Ebu Ali’nin sürdüğü pek çok kimse Âmid’de toplanmıştır. Bu topluluk benzer bir durumu yaşayacakları korkusuyla Ebu Ali’yi Amid’de öldürmüştür. Bu çalışmamızda 978 ile 1085 yılları arasında Diyâr-ı Bekr Bölgesi’nde hüküm sürmüş ve bölgeye önemli katkılar sağlamış Mervânî Devleti Hükümdarı Ebu Ali’nin hayatı ele alıncaktır.