Renkli Görüntüler İçin Tek Boyutlu Histogram - Mahmut Kılıçaslan; Ufuk Tanyeri; Recep Demirci (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2018)
Histogramsayısal görüntülerdeki piksellerin dağılımını gösteren önemli bir bilgi temsilyöntemidir. Gri seviyeli görüntülerde tek boyutlu dizi işlenirken, renkligörüntülerde üç boyutlu dizinin analizinin yapılması gereklidir. Dolayısıylarenkli görüntülerde histogram işleminin hesapsal maliyeti yüksektir. Herkanaldan alınan tek boyutlu histogram bilgisinin birleştirilmesi ise ayrıca birproblemdir. Bu çalışmada renkli görüntülerde Kırmızı-Yeşil-Mavi (KYM) renkuzayı kullanılarak tek boyutlu histogram üreten yeni bir teknikgeliştirilmiştir. Önerilen yaklaşımda, öncelikle her kanal için Otsu ve Kapureşikleme yöntemleri kullanılarak eşikler elde edilmiş, akabinde renk uzayı sözkonusu eşikler yardımıyla 8 adet prizmaya bölünmüştür. Oluşturulan prizmaiçerisinde kalan pikseller aynı sınıfa atanarak kümeleme yapılmıştır. İlaveolarak aynı sınıfa dâhil olan piksellerin ortalama değeri kullanılarak renkindirgemesi yapılmıştır. Böylece elde edilen görüntülerdeki bilgi kaybı tepesinyal gürültü oranı (Peak Signal Noise Ratio: PSNR) ölçütü iledeğerlendirilmiştir.