تأثیر الگوی کاشت مخلوط و کود نیتروژن بر عملکرد ریحان (Ocimum basiilicum L.) و لوبیا چشم‌بلبلی (Vigna unguiculata L.) در شرایط رقابتی با علف‌ هرز - هدی آبادیان; همت اله پیردشتی; مهرداد یارنیا; رحمت عباسی; فرهاد فرح وش (تولید گیاهان زراعی, 2015)
ببه‌منظور بررسی اثر کشت مخلوط ریحان (Ocimum basiilicum L.) و لوبیا پشم‌بلبلی (.Vigna unguiculata L) و سطوح مختلف کود نیتروژن بر عملکرد آن‌ها، آزمایشی در دو سال زراعی 90-1389 اجرا شد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل کنترل و عدم کنترل علف‌های هرز، سه سطح کود نیتروژن (صفر، 50 و 100کیلوگرم در هکتار)، ترکیب‌های مختلف کاشت شامل کشت خالص لوبیا چشم‌بلبلی و ریحان، 25% ریحان+ 100% لوبیا چشم‌بلبلی، 50% ریحان+ 100% لوبیا چشم‌بلبلی و 75% ریحان+ 100% لوبیا چشم‌بلبلی بودند. در شرایط کنترل علف‌های هرز، حداکثر عملکرد ریحان (37/430 کیلوگرم در هکتار) به ترکیب 100:50 و مصرف100 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن و لوبیاچشم‌بلبلی(16/685 کیلوگرم در هکتار) به ترکیب100:50 و مصرف 50 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن اختصاص یافت. اما در شرایط عدم کنترل، حداکثر عملکرد ریحان (95/138 کیلوگرم در هکتار) در ترکیب 100:25 و مصرف 100 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن به‌دست آمد. بیشترین سودمندی کشت مخلوط (74/1LA=) به ترکیب 100:25 و مصرف 100 کیلوگرم کود نیتروژن در شرایط کنترل اختصاص یافت. محاسبه نسبت برابری زمین (43/1LER=) نشان داد که در ترکیب 100:50 و مصرف 50 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن در شرایط کنترل میزان عملکرد محصول بیشتر از تک‌کشتی بود. بیشترین مقدار مجموع ارزش نسبی (88/1 =RVT) در ترکیب کشت 100:50 و مصرف 100 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن در شرایط کنترل مشاهده شد. در مجموع حضور لوبیا چشم‌بلبلی به‌عنوان یک گیاه پوششی در کشت مخلوط و افزایش کود نیتروژن موجب همپوشانی سریع‌تر گونه‌های گیاهی وکاهش جمعیت و زیست‌توده علف‌هرز نسبت به تیمار ریحان خالص (بدون کنترل) شد.