میزان شیوع سوء مصرف مواد در بین زنان باردار و ارتباط آن با عوامل دموگرافیک (مجله دانشکده پزشکی اصفهان, 2021)
مقدمه: سوء مصرف مواد در دوران بارداری عوارض جدی برای مادر و نوزاد به دنبال دارد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین فراوانی نسبی سوء مصرف مواد در زنان باردار شهر اصفهان بود. روش‌ها: این مطالعه، یک پژوهش تحلیلی- مقطعی است. 400 خانم باردار مراجعه کننده به درمانگاه‌های مامایی شهر اصفهان، به صورت خوشه‌ای تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات دموگرافیک خانم‌های باردار و همچنین، سابقه‌ی سوء مصرف مواد، از طریق مصاحبه‌ی حضوری، با استفاده از چک لیست محقق ساخته جمع‌آوری گردید. سپس، با استفاده از آزمایش ادراری Strip، خانم‌های باردار از نظر سوء مصرف مواد، تحت آزمایش قرار گرفتند. یافته‌ها: در این مطالعه، 400 مادر باردار با میانگین سنی 2/30 سال وارد مطالعه شدند. آزمایش نمونه‌ی ادرار از نظر مواد مخدر و یا مواد محرک در 5/94 درصد مادران منفی و در 5/5 درصد مثبت بود. خانم‌های باردار با سابقه‌ی مثبت سوء مصرف مواد نسبت به مادران باردار بدون سوء مصرف مواد، اختلاف معنی‌داری از نظر شغل، مصرف سیگار در مادر، اعتیاد همسر، وجود فرد معتاد در بستگان درجه‌ی اول، روش مصرف در بستگان درجه‌ی اول و مثبت شدن آزمایش نمونه‌ی ادرار داشتند. نتیجه‌گیری: میزان شیوع سوء مصرف مواد در بین زنان باردار شهر اصفهان بر اساس آزمایش غربالگری ادراری حدود 5/5 درصد برآورد گردید که در حدود میزان شیوع سوء مصرف مواد در بین زنان باردار گزارش شده در سایر تحقیقات کشوری، می‌باشد. فراوانی موارد مثبت با انجام آزمایش ادراری از نظر سوء مصرف مواد، بیشتر از فراوانی اعلام شده در مصاحبه‌ی حضوری با زنان باردار بود.