KARSTİK PAYAS (HATAY) CEVHERLEŞMELERİNİN KAYNAĞINA YÖNELİK JEOKİMYASAL VERİLER - Şükrü KOÇ; M. Ali DEĞER (Bulletin of the Mineral Research and Exploration, 1992)
Payas bölgesi cevherleşmeleri, jeokimyasal özellikleri ve litostratigrafik konumlarına göre üç gruba ayrılabilir: 1 - Yan kayacı kireçtaşı olan Paşanın Eğreği Yaylası, Sarıyokuş Mağarabaşı mevkii ve Kozludere zuhurları; 2 - Yan kayacı kumtaşı olan Fındık Yaylası-l zuhuru; 3 - Demirce zengin serpantinitlerle dokanak ilişkisi olan Fındık Yaylası-ll zuhuru. Bu üç gruba ait kimyasal analiz sonuçlarına göre; Fe, Ca ve P elementleri birlikte hareket etmekte, AI, Si, Ti ve K elementleri de birbirleri ile paralel hareket eden bir başka grup oluşturmaktadır. Kendi içlerinde paralel hareket eden bu element grupları birbirleriyle ters dağılım ilişkisi göstermektedir. Bu durum iki farklı element kökenini işaret etmektedir. Cevherleşmelerde en çok bulunan elementlerden biri olan demirin kaynağı ultrabazik kayaçlarda. Bu ultrabazik kayaçların lateritleşmesiyle oluşan demirli lateritlerin çeşitli jeolojik ve atmosferik olaylarla taşınarak karst boşluklarında yeniden çökelmeleri cevherleşmeleri oluşturmuştur. Alüminyumun kaynağı da aynı mekanizma ile açıklanabilir, fakat bu açıklamanın yeterli olabilmesi için daha fazla veriye ihtiyaç duyulmaktadır.