МОДЕЛЮВАННЯ ТРАЄКТОРІЇ РОЗВИТКУ ГЕОЕКОЛОГІЧНОЇ СИТУАЦІЇ В МІСТАХ І РАЙОНАХ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Віктор Грушка (Časopis Socìalʹno-Ekonomìčnoï Geografìï, 2014)
В статті висвітлено результати моделювання траєкторії розвитку геоекологічної ситуації в міських і районних соціогеосистемах Дніпропетровської області за період з 2007 по 2011 роки. Моделювання виконувалось у нормованому багатовимірному ознаковому просторі за 106 статистичними параметрами геоекологічної складової соціогеопроцесу. Визначалися такі показники траєкторії, як проекція на оптимальну траєкторію розвитку, відхилення від неї і проекційний коефіцієнт прогресу. За результатами дослідження визначені соціогеосистеми, що є лідерами та аутсайдерами у розвитку геоекологічної ситуації.