Hastaların Ağız Kanseri ve Ağız Kanseri Taramasında Kullanılan Bir Floresans Görüntüleme Yöntemi ile İlgili Bilgi ve Görüşleri - Ülkem Aydın (Cumhuriyet Dental Journal, 2014)
Amaç: Hastaların ağız kanseri konusundaki bilgi düzeyini ve bir floresans görüntüleme cihazı ile tarama yapılması ile ilgili görüş ve tercihlerini değerlendirmek.Gereç ve yöntem: Bu kesitsel, tanımlayıcı çalışmada on sekiz yaş ve üstündeki 50 hastaya 20 soruluk bir anket uygulandı. Anketin ilk bölümünde hastaların sosyo-demografik özellikleri; ağız kanserinin nedenleri, bulgu ve belirtileri, teşhis ve tedavisi ile ilgili sorular bulunmaktaydı. Bütün hastalar yöntemle ilgili olarak bilgilendirildikten sonra, kabul eden hastalara tarama yapıldı. Anketin ikinci kısmı ağız kanseri taraması ile ilgili görüş ve tercihleri ile ilgili sorular içermekteydi. İstatistiksel değerlendirmede frekans dağılım testinden yararlanıldı.Bulgular: Çalışma grubunun yüzde kırk dördü ağız kanserinden haberdar değildi. Neden olarak sigara içilmesi ve belirti olarak ağızda yara en sık verilen cevaptı. Hastaların yalnızca yüzde sekizi floresans görüntüleme cihazı ile yapılan taramayı duymuştu. Katılımcıların yüzde seksen dördü kendilerine tarama yapılmasını kabul etti. Şüpheli bir lezyona rastlandığında hastalar kontrole gelmeyi (%96) veya biyopsi yapılmasını (%84) kabul edeceklerini belirtmişti.Sonuç: Hastalar genel olarak ağız kanserinden haberdar değildir fakat taramaya karşı tutumları olumludur. Elde edilen bulgulardan ağız kanseri farkındalığını artırmak ve erken tespitini kolaylaştırmak için yararlanılması önerilebilir.