Nuri Sait Paşa’nın Türkiye Ziyareti ve 1946 Türkiye-Irak Dostluk ve İyi Komşuluk Antlaşması - Gürbüz Arslan (Yakın Dönem Türkiye Araştırmaları, 2018)
Bu çalışmada 1926 yılında Ankara Antlaşması’nın imzalanması ile başlayan, II. Dünya Savaşı esnasında kesintiye uğrayan Türkiye-Irak ilişkilerini geliştirmek amacıyla Türkiye’ye gönderilen Irak Ayan Meclisi Başkanı Nuri Sait Paşa’nın 1946’da Türkiye ziyareti ve ziyaret sonrası imzalan Türkiye-Irak Dostluk ve İyi Komşuluk Antlaşması ele alındı. Türkiye-Irak ilişkilerinin başlaması ve gelişi- minden kısaca bahsedildikten sonra iki ülkenin kesintiye uğrayan ilişkilerini niçin geliştirmek istedikleri üzerinde duruldu. Nuri Sait Paşa’nın Türkiye’deki faaliyet- leri, Türkiye-Irak Antlaşması’nın imzalanma süreci, antlaşma metni ve antlaşma sonrası Irak ve Türkiye Meclislerinde yaşanan gelişmelerden bahsedildi. Daha sonra da antlaşmanın iki ülkeye sağladığı faydalar izah edilmeye çalışıldı. Çalışmanın kaynaklarını öncelikli olarak dönemin basını ile TBMM Zabıt Cerideleri oluştururken, konuyla alakalı arşiv belgeleri, kitap, tez ve makalelerden de yararlanıldı.