تأثیر ریزمغذی‌های غیر ویتامینه بر پیامدهای درمانی مراقبتی بیماران دچار تروما با تهویه‌ی مکانیکی بستری در بخش‌ مراقبت‌های ویژه (مجله دانشکده پزشکی اصفهان, 2021)
مقدمه: کمبود ریزمغذی‌های غیر ویتامینه در بیماران دچار ترومای بستری در بخش مراقبت‌های ویژه بر مدت زمان اتصال بیمار به دستگاه تهویه‌ی مکانیکی، افزایش مدت زمان اقامت در بخش مراقبت‌های ویژه و افزایش مرگ و میر بیماران تأثیر می‌گذارد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر ریزمغذی‌های غیر ویتامینه بر پیامدهای درمانی مراقبتی بیماران دچار ترومای تحت تهویه‌ی مکانیکی بستری در بخش مراقبت‌های ویژه در سال 1398انجام شد. روش‌ها: در این کارآزمایی بالینی، 60 بیمار دچار ترومای بستری در بخش مراقبت‌های ویژه‌ی بیمارستان گلستان اهواز، بر اساس معیارهای ورود انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه مورد و شاهد تخصیص یافتند. به مدت 5 روز، ریزمغذی‌های غیر ویتامینه به شکل آمپول آدامل به گروه مورد تزریق شد و گروه شاهد تنها مراقبت‌های معمول را دریافت کردند. برای بیماران هر دو گروه در هنگام ورود به بخش و سپس، در روزهای اول، سوم و پنجم بعد از مطالعه، سطح هوشیاری و توانایی حرکت بیماران بررسی شد. همچنین، مدت زمان اتصال به دستگاه تهویه‌ی مکانیکی و مرگ و میر بیماران در بازه‌ی زمانی 28 روزه محاسبه شد. یافته‌ها: بین میانگین روزهای بستری در بخش مراقبت‌های ویژه و مدت زمان اتصال به دستگاه تهویه‌ی مکانیکی در دو گروه مورد و شاهد اختلاف معنی‌دار آماری وجود داشت، اما بین میانگین توانایی حرکتی و سطح هوشیاری در دو گروه مورد و شاهد اختلاف معنی‌دار آماری وجود نداشت. نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج مطالعه‌ی حاضر، توصیه می‌شود که در راهبردهای درمان بیماران دچار تروما، ریزمغذی‌های غیر ویتامینه مورد توجه ویژه قرار گیرد