До питання визначення системи правоохоронних органів України - O. Yara (Аналітично-порівняльне правознавство, 2024)
На основі аналізу нормативно-правових актів та різних думок вітчизняних вчених-юристів, які у своїх працях досліджували питання системи правоохоронних органів держави, визначали перспективи вдосконалення діяльності правоохоронних органів, встановлено що органи внутрішніх справ України посідають центральне місце в охороні прав і свобод громадян, забезпеченні громадської безпеки і правопорядку, охороні державного кордону, захисті інтересів суспільства і держави, а в разі необхідності застосовуючи заходи державного примусу. Звертають увагу на окремі дискусійні моменти щодо віднесення того чи іншого державного органу до системи правоохоронних органів. Зазначається, що проблемним питанням визначення системи правоохоронних органів є те, що правоохоронну функцію, яка вживається в широкому розумінні, здійснюють не лише правоохоронні органи, а й інші органи виконавчої влади, які не є правовими. правозастосування з точки зору їх діяльності. Також було наголошено, що одним із проблемних питань, на яке звертають увагу дослідники, є відсутність законодавчого визначення системи правоохоронних органів України, що викликає численні наукові та фахові дискусії, внаслідок яких деякі вчені посилаються на система правоохоронних органів як державних органів, основним завданням яких є виконання інших завдань держави, але при цьому вони виконують лише окрему правоохоронну роботу. З цього приводу більшість науковців-управлінців оперують законодавчими актами, в яких законодавець, виходячи зі специфіки правоохоронного органу, вказує на те, що той чи інший державний орган є правоохоронним, водночас існують і протилежні думки. Внесено конкретні пропозиції щодо вдосконалення діяльності правоохоронних органів. Зроблено висновок, що поки законодавець не вирішить питання щодо визначення системи органів внутрішніх справ України, існуватимуть різні думки щодо того, чи є той чи інший державний орган правоохоронним, що в цілому може вплинути на належне забезпечення прав і свобод громадян. громадян, гарантованих Конституцією та законами України. Для визначення системи правоохоронних органів держави необхідно вирішити це питання на законодавчому рівні.