Національні екокультурні традиції в сучасних ресторанних закладах - Марина Леонідівна Братіцел (Культура і мистецтво у сучасному світі, 2019)
Мета статті – виявити специфіку вітчизняних екокультурних традицій харчування в сучасних ресторанах національної української кухні. Методологія дослідження заснована на сукупності фундаментальних принципів теорії соціальної екології, принципів соціально-екологічного та культурного підходу до вивчення екологічної культури. Враховуючи міждисциплінарний характер даного питання, у процесі дослідження та аналізу національних екокультурних традицій в сучасних ресторанних закладах застосовувались інтегровані, ціннісні, структурно-функціональні та факторні підходи; методи моделювання, системного аналізу та узагальнення, які сприяли розумінню механізмів реалізації основних принципів екологічної культури в галузі ресторанного господарства. Наукова новизна. Визначено особливості національних екокультурних традицій харчування в сучасних ресторанах української кухні та виявлено, що вони співпадають зі всесвітньо визнаними базовими принципами екологічної культури ХХІ ст. Висновки. Одним із трендів вітчизняних закладів ресторанного господарства на сучасному етапі є підвищення престижності традиційних продуктів та страв української кухні, звернення до сформованих протягом століть національних екокультурних норм харчування. Це пояснюється світовою тенденцією – активізацією екологічної свідомості людини, осмисленням особистої відповідальності за збереження населення Землі, яке відбувається завдяки зміні світосприйняття, перегляду культурних цінностей, з метою формування та розвитку екологічної культури ХХІ ст. як необхідної передумови для еволюціонування цивілізації. Розвиток національної української кухні відіграє важливу роль не лише в процесі популяризації певних продуктів харчування, а й в процесі їх адаптування до вимог і потреб, що відповідають культурній нормі українців на сучасному етапі.