Gazali'ye Göre Yaratma - Tuncay Akgün (Dini Araştırmalar, 2015)
Yaratma kavramı, Tanrının diğer sıfatlarının ve Tanrı ile evren arasındaki iliskinin anlasılmasında anahtar kavramlardan biridir. Çünkü bu konu, Tanrı’nın ilmi, iradesi, yarattıklarına benzememesi, imkân, nedensellik, varlık – mahiyet iliskisi, ezeli yaratma, yoktan yaratma ve sudûr konusu gibi daha birçok önem- li problemi içinde barındırmaktadır. Yaratma konusunda gerek felsefe gerekse teolojik düsünce geleneğinde iki temel bulunmaktadır. Bunlardan birisi genelde kelamcılar tarafından temsil edilen ‘zamansal (sonradan) yaratma’ iken, diğeri genelde filozofların temsil ettiği ‘ezeli yaratma’ anlayısıdır