ВПЛИВ ПОПЕРЕДНИКІВ ТА МІНЕРАЛЬНОГО ЖИВЛЕННЯ НА УРОЖАЙНІСТЬ І ЯКІСТЬ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ - Н. М. Усова; М. М. Солодушко; О. Л. Романенко (Зернові культури, 2018)
Наведено результати дослідження впливу попередників та мінерального живлення на врожайність різних сортів пшениці озимої в умовах південного Степу України. Визначено кращі попередники та встановлено оптимальні системи мінерального живлення, які забезпечують високі показники урожайності та якості зернової продукції. На основі результатів дослідження встановлено, що високу врожайність сорти Антонівка (5,77 т/га) та Гурт (5,67 т/га) сформували по чорному пару на фоні передпосівного внесення N40Р40К40 з наступним підживленням посівів азотом (N90) ранньою весною по мерзлоталому грунту. В цілому сорти пшениці озимої залежно від попередників реагували в напрямку від кращих до гірших – зменшенням урожайності. В умовах 2015–2017 рр. кращим непаровим попередником серед досліджуваних для пшениці озимої була гірчиця, гіршим – пшениця озима. Встановлено, що за рахунок азотного підживлення посівів озимини, вміст білка і клейковини в зерні збільшувався.