Haplophyllum buxbaumii ekstresinin skuamöz hücreli karsinoma üzerine apoptotik etkileri - Fariz Sali̇mov (Cukurova Medical Journal, 2020)
Amaç: Ağız kanserleri, ağızdaki yapıları veya dokuları etkileyen malign bir neoplazmdır. Oral skuamoz hücreli karsinoma deri, dudaklar ve oral kavitede mukoz membranda en sık görülen neoplazmdır. Haplophyllum buxbaumii, çok yıllık otsu bir bitkidir ve antioksidan özellikleri olduğu bildirilmiştir. Çalışmanın amacı Haplophyllum’un oral skuamoz kanser hücreleri üzerindeki antikanser etkilerini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: Haplophyllum buxbaumii bitkisinden elde edilen ekstrenin skuamöz hücreli karsinom hücreleri üzerine etkileri, hücre canlılık testleri, total protein sayımı ve Elisa yöntemiyle caspase-3, Baxve Bcl-2 aktivitesi ile incelenmiştir. Bulgular: Çalışmanın sonuçlarına göre Haplophyllum ekstresi uygulaması, kontrollerle karşılaştırıldığında skuamöz hücreli karsinom hücrelerinin canlılığını azaltırken apoptotic yolağı da aktive etmiştir.Sonuç: Haplophyllumbuxbaumii bitki ekstresini skuamöz hücreli karsinom hücreleri üzerinde toksik etki göstermiş olup bu kanserin terapisine yönelik çalışmalara katkı sağlayacaktır. Çalışmamız bu bitkinin antikanser potansiyeli olduğunu göstermektedir.