Оцінка стану серцево-судинної системи машиністів локомотивів - O. Р. Korzhenevs’ka; O. В. Severynovs’ka (Regulatory Mechanisms in Biosystems, 2012)
За допомогою методу добового моніторингу артеріального тиску оцінено стан серцево-судинної системи у машиністів П’ятихатського депо Придніпровської залізниці. Підвищення (на 11–17 %) артеріального тиску у машиністів з артеріальною гіпертензією І стадії під час добової робочої зміни пов’язане з недостатністю адаптації до фізичних і психоемоційних перенавантажень. Із поглибленням захворювання зміни тиску (особливо при роботі уночі) мають розрегульований характер, пов’язаний із структурними порушеннями міокарда лівого шлуночка.