Виникнення та діяльність першого єврейського політичного товариства на Буковині на початку ХХ ст. - Микола Кушнір (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2024)
Стаття присвячена висвітленню історії виникнення та діяльності першого єврейського політичного товариства на Буковині під назвою «Jüdischer Volksverein». Організаційне оформлення цього об’єднання відбулося в умовах загострення політичних та національних антагонізмів в Австро-Угорщині й було прямо пов’язане із суспільно-політичними ідеями та планами найбільш впливового єврейського політика Буковини того часу Бенно Штраухера (1850-1940). Діяльність останнього та ініційованої ним політичної організації ознаменували собою формування нової констеляції сил на політичній арені краю, у якій місцеве єврейство почало претендувати на самостійну роль. Процес політичної емансипації буковинського єврейства, що передбачав зміну усталених суспільно-політичних поглядів і цінностей в середовищі єврейської еліти того часу, був складним і сповненим внутрішніх конфліктів. Останні мали значний вплив на як на політичні кар’єри окремих особистостей, так і на долю цілих організацій, як це сталося у випадку із досліджуваним товариством.