توسعه شبیه‌ساز وضعیت آزادشدگی کانی ها در آسیاهای گلوله ای - مهدی حسینی جیردهی; سید محمد رضویان (Muhandisī-i manābi̒-i ma̒danī, 2019)
به‌ طور معمول برای طراحی مدار آسیاکنی از مدل‌هایی استفاده می‌شود که قادر به پیش‌بینی توزیع اندازه محصول خرد شده‌ آسیا باشند. با توجه به فرآیندهای پایین‌دستی خردایش که شامل جدایش مواد معدنی بر اساس ترکیب کانی‌شناسی آن‌ها است، شناخت نحوه توزیع کانی‌ها در بخش‌های مختلف ابعادی نیز مهم است، بنابراین ضروری است که توسعه مدل ریاضی و شبیه‌سازی مفهوم طیف آزادشدگی کانی‌ها در آسیاها مورد توجه قرار گیرد. بر این اساس نرم‌افزار بومی شبیه‌سازی با نام CMCS توسعه یافته است. مدل درجه آزادی مورد استفاده در این نرم‌افزار نیازمند حداقل داده‌های آزمایشگاهی است اما توانایی محاسبه جزییات درجه آزادی کانی‌ها را دارد. این مدل برای ذرات آزاد و درگیر دو‌تایی کانی‌ها توسعه داده شده است. از ویژگی‌های این شبیه‌ساز کاربری آسان، تغییر سریع و آسان داده‌های ورودی، کنترل داده‌های اشتباه و نمایش نموداری نتایج شبیه‌سازی است. مقایسه نتایج نرم‌افزار CMCS با داده‌های صنعتی و همچنین نرم‌افزارهای مشابه مانند MODSIM نشان از دقت و صحت قابل قبول آن دارد.