Thomas Aquinas’ta Meleklerin Mahiyeti Problemi - Hamdi Gündoğar (Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2016)
Thomas Aquinas, Summa Theologica adlı eserinde meleklerin mahiyeti, onların fiilleri ve ahlaki durumlarını farklı başlıklar altında ele almıştır. Aquinas meleklerin özleri, akıllı olmaları, irade sahibi olmaları gibi özelliklerini mercek altına almış, akli delil ve yorumlarla bunları izah etmeye çalışmıştır. Aquinas zaman zaman Kutsal Kitap’a yaptığı referansların yanı sıra kendinden önceki filozof ve bilginlere de referansta bulunmuş, onların görüşlerini değerlendirmiş ve bazen tenkit etmiştir. Aquinas’ın meleklerle ilgili düşünceleri kutsal kitaba uygun olduğu gibi aklen de tutarlıdır denilebilir.