Barn, barndom og kultur: Fra tvetydig posisjonering til dynamisk teoretisering - Vebjørg Tingstad (Barn, 2015)
Med utgangspunkt i spørsmålet om hvordan vi kan definere barnekulturforskningen som et interdisiplinært vitenskapelig emne, drøfter denne artikkelen tvetydigheten som har preget og fortsatt har et visst fotfeste som et ontologisk og epistemologisk kjennetegn i flere av de fagområdene og disiplinene som har stått nært barnekulturforskningen eller ansett seg som en del av den. Ved hjelp av akademiske tekster fra ulike disipliner, de fleste fra samfunnsvitenskapelige fag, argumenterer artikkelen for en mer dynamisk teoretisering av barn og barndom, der en utfordrer polariserte forestillinger om barnet som kompetent eller inkompetent, barndom som et snevert pedagogisk-psykologisk prosjekt, og ideen om å se barns verden som atskilt fra og uavhengig av voksnes. Artikkelen konkluderer med en oppfordring til oss som mener oss hørende hjemme i den interdisiplinære barnekulturforskningen om å se kritisk på tvetydigheter i vår måte å teoretisere barndom på.