INFLUENȚA MUTAGENEZEI INDUSE ASUPRA UNOR PARAMETRI AI PRODUCTIVITĂȚII ÎN GENERAȚIILE M2 ȘI M3 LA SUSAN (SESAMUM INDICUM L.) - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii, 2021)
Creșterea mutației la plantele de cultură este o abordare eficientă în îmbunătățirea culturilor cu o bază genetică îngustă, cum ar fi susanul. Scopul de bază al acestui studiu este de a determina efectul mutagenezei induse asupra unor parametri ai productivității la mostra Kadet (200 – 500 Gy) în generațiile M2 și M3. La prelucrarea statistică a datelor s-a constatat: în M2 – toate dozele (200 – 500 Gy) sunt considerate a fi mai productive comparativ cu controlul, iar în M3 – dozele de 300 Gy și 500 Gy au înregistrat valori mai mari comparativ cu controlul Kadet. De asemenea, mostra Kadet cu doza de 500 Gy după parametrul productivitatea per plantă a fost determinat de o corelare puternică cu numărul de capsule per plantă și cu numărul de semințe per capsulă, iar la doza de 300 Gy acești parametri au avut o corelare medie.