PYTHON ЯК ЗАСІБ НАВЧАННЯ ОСНОВ АЛГОРИТМІЗАЦІЇ У ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - Тарас Петрович Кобильник; Оксана Володимирівна Сікора; Володимир Богданович Жидик; Олександра Василівна Шаран (Інформаційні технології і засоби навчання, 2022)
На сьогодні спостерігається тенденція до поширення програмування, а мови програмування стають більш простими та зручними. Як наслідок кількість програмістів буде збільшуватися. Водночас рівень глибокого розуміння основ алгоритмізації буде знижуватися. Це неминуче, але не є причиною відмови від вивчення сучасних високорівневих мов програмування. Проблема вибору мови програмування для навчання основ алгоритмізації у закладах загальної середньої освіти є актуальною і складною. На основі аналізу наукових публікацій та власного досвіду визначено критерії вибору мови програмування як засобу навчання основ алгоритмізації: сучасність, безкоштовність, зрозумілість, лаконічність. Обґрунтовано вибір мови Python як засобу навчання основ алгоритмізації учнів та проаналізовано певні її характеристики, які ілюструються конкретними прикладами. Для кращого розуміння особливостей мови Python програмна реалізація алгоритмів наводиться паралельно з мовою С++. Проте вивчення учнями Python як першої мови програмування може викликати деякі побоювання. Це – динамічна типізація змінної і «надто велика» високорівневість мови. Основною проблемою для вивчення мови програмування Python у школах є відсутність розроблених методик її навчання, на відміну від Pascal. Потребує уточнення, які теми, алгоритми потрібно вивчати у школах та як сформувати послідовність тем та обрати відповідну методику навчання. Краще зосередитись на навчанні алгоритмів, формуванні навичок розв’язування різноманітних задач, які вони в майбутньому зможуть використовувати у практичній діяльності. Тому треба основний акцент робити не на навчанні певної мови програмування, а на навчанні основ алгоритмізації, а мову програмування використовувати як допоміжний засіб. Мову програмування доцільно обирати ту, яку легко читати і якою легко писати. Це допоможе підвищити рівень впевненості учнів, які мають не надто добрі знання з основ алгоритмізації і які в майбутньому не пов’язують свою професійну діяльність з програмуванням. Подальші дослідження будуть спрямовані на розробленні методики навчання основ алгоритмізації та програмування з використанням мови Python у класах інформатичного профілю.