Social Cataloging Yes or No?: A Systematic Review - Mohammad Reza Hassani; Afshin Mousavi Chelak; Hadi Sharif Moghaddam; Maryam Salami (کتابداری و اطلاع‌رسانی, 2020)
هدف: هدف از این پژوهش، مروری نظام‌مند بر پژوهش‌های انجام شده در زمینه ضرورت به کارگیری فهرست‌نویسی اجتماعی در کتابخانه‌ها و شناسایی خلأهای پژوهشی موجود است. روش/ رویکرد پژوهش: روش پژوهش مرور نظام‌مند و همچنین تحلیل محتواست. بدین منظور پژوهش‌های مرتبط در 4 پایگاه‌ اطلاعاتی در بازه زمانی 2005 تا 2016 مورد جستجو قرار گرفت و پس از 3 مرحله غربالگری تعداد 19 مورد از مرتبط‌‌‌‌ترین آن‌ها انتخاب شدند. سپس اهداف و نتایج پژوهش‌ها با استفاده از روش تحلیل محتوا در قالب مقولات و خرده مقولات گروه‌بندی شدند و فراوانی هر کدام به دست آمد. یافته‌ها: در پژوهش‌های مورد بررسی «بررسی همپوشانی و امکان همزیستی برچسب‌ها و واژگان کنترل شده» بیش از سایر اهداف و «امکان‌سنجی کاربرد برچسب‌ها در فهرست‌های کتابخانه‌ای» کمتر از سایر اهداف، مورد بررسی قرار گرفته است. از نظر روششناسی، «تحلیل محتوا» بیش از سایر روش‌ها و «روش پیمایشی» کمتر از سایر روش‌ها در پژوهش‌های مورد استفاده قرار گرفته است. بیشترین پیشنهاد مطرح شده نیز «پیشنهاد تلفیق برچسب‌زنی با واژگان کنترل شده» می‌باشد. نتیجه‌گیری: اگر فهرست‌نویسی اجتماعی را به مفهوم همزیستی مسالمت‌آمیز واژگان کنترل شده در کنار برچسب‌های اجتماعی و سایر ابرداده‌های کاربرساخته مد نظر قرار دهیم عمده پژوهشگران با تحول فهرست‌نویسی سنتی به فهرست‌نویسی اجتماعی نظر موافق دارند. اما اگر تصور ما از فهرست‌نویسی اجتماعی جایگزین کردن برچسب‌های اجتماعی، یادداشت‌ها و نقطه‌نظرات کاربران با فهرست‌نویسی سنتی باشد، اغلب پژوهشگران با آن مخالفند.